Deze week ben ik het een aantal keer tegengekomen, zowel in mijn praktijk als in een aantal discussies op internet.

Bevestiging.

Waarom wil een potentiële hoogbegaafde toch op allerlei manieren bevestigd krijgen dat hij/zij echt hoogbegaafd is?

(Wat is overigens echt hoogbegaafd? Goed dat is een andere discussie, die laat ik in deze blog maar even liggen.)

Herkenning is er al. Elke potentiële hoogbegaafde heeft namelijk het internet al lang afgestruind om te onderzoeken wat hoogbegaafdheid is; wat de kenmerken zijn en of hij/zij daar in past. Dus je zou zeggen 1 + 1 = 2. Maar nee!

Nu begint het proces waar een hoogbegaafde goed in is. Namelijk, twijfelen aan zichzelf.

De potentiële hoogbegaafde herkent zichzelf wel in de meeste punten, die in alle lijstjes staan op internet, maar op dat ene punt niet. Dan zal ik het wel niet zijn!

Langs de zijlijn vind ik het een prachtig proces om te zien. Uiteraard ken ik het als geen ander, want ik heb precies hetzelfde gedaan. Ik herkende mijzelf wel in de kenmerken, maar ja, een hoogbegaafde is heel erg slim, kan alles etc.. Ik voldeed daar in mijn ogen niet aan. Ik heb niet gestudeerd, na de HAVO gaan werken, ik weet van een heleboel dingen niets af en .... vul zelf het rijtje maar aan.

De interne strijd is begonnen. Ga ik luisteren naar mijn intuïtie of laat ik mijn hoofd weer alles bepalen? Anders gezegd, ga ik mijzelf erkennen en waarderen of laat ik de waardering weer van anderen afhangen. Het is een strijd die blijkbaar bij de meeste hoogbegaafden speelt. Daarnaast ga je natuurlijk niet zomaar roepen dat je hoogbegaafd bent, zonder dat je het zeker weet! Nee, stel je voor dat je het mis heb.

De zoektocht vervolgt zich en je gaat jezelf afvragen, hoe kun je nu zekerheid krijgen dat je hoogbegaafd bent? Helaas, is daar "formeel" maar één oplossing voor: DE TEST.

Nu gaat de potentiële hoogbegaafde het zichzelf echt heel moeilijk maken. TESTEN = kans op FALEN! O, jee, in welke situatie heb ik mijzelf nu weer gemanoeuvreerd?

Wat is er toch zo moeilijk om te geloven in jezelf? Ja je bent anders t.o.v. de anderen. Maar mag je dan niet meer jezelf zijn? Is het dan nodig om kameleon te blijven zijn?

De ironie van het verhaal is dat de uitkomst natuurlijk bekend is. Ja, je bent hoogbegaafd, maar dat wist je toch al? Waarom dan deze lijdensweg?

Zelf heb ik het antwoord ook niet, in zoverre dat ik kan zeggen neem van anderen aan die er "verstand" van hebben dat je hoogbegaafd bent als zij dat zeggen. Dat scheelt zoveel "ellende".

Ga in plaats van alles in twijfel trekken handelen naar het feit dat je hoogbegaafd bent. Gebruik je verstand en energie en zet dat om in daden.

MIJN TIP

Zoek andere hoogbegaafden op, ga naar HB cafés of andere ontmoetingsplaatsen. Dat proces is namelijk veel efficiënter dan het twijfelproces. Het praten met gelijkgestemden is vaak zoveel meer zeggend dan blijven onderzoeken en eventueel testen of je HET bent of niet.
Zoals bovenstaand al gezegd, ik heb het ook op die manier gedaan, maar jij hoeft niet hetzelfde traject te lopen. Jij kunt leren van de ervaring van anderen.

Overigens begint het echte proces pas, nadat jij erkent dat je hoogbegaafd bent.

Mijn vraag aan jullie is, heb jij tips of wil je je eigen ervaring delen hoe jij je bevestiging hebt gezocht, deel dat hier dan in de reactiebox.

Ken je iemand in jouw netwerk waar dit artikel nu net op van toepassing is? Wil je het delen m.b.v. de knoppen hieronder?