Chaos in je hoofd, hoe herkenbaar is dat voor een hoogbegaafde?

Altijd maar weer de radartjes die blijven draaien, hoe harder hoe leuker lijkt het wel. Het is net een grote kermis in mijn hoofd.

Het moment dat je op de kermis misselijk wordt van het draaien, is dat moment bij mij dat het lijkt alsof alles teveel is geworden. Alles is leuk, ik wil alles ook doen en natuurlijk moet het ook nog eens allemaal perfect.

Hoe gek kun je zijn, om jezelf dat allemaal op te leggen? Heel gek, volgens mij. Ik heb het moment van misselijk worden op dit moment bereikt. Zoveel plannen, zoveel ideeën, allemaal even leuk maar het lijkt wel of ze ook allemaal NU moeten worden uitgevoerd. Waarbij de belangrijkste dingen in mijn leven onder druk komen te staan.

Als ik zo door ga is de bekende burn-out snel bereikt. Ik ken mijzelf nu goed genoeg om te weten wanneer dat moment nadert. Ik heb al eerder een burn-out gehad, dus dat wil ik zien te voorkomen. Dat is het mij niet waard.

Afgelopen 2 weken heb ik mijzelf gedwongen om na te denken, Smirk over hoe nu verder. Een planning maken is niet heel moeilijk, dat leg ik zo nog wel uit, maar prioriteren dat is de kunst.

Ik heb op basis van mijn eigen oefening gezorgd voor rust. Ik heb keuzes gemaakt, wat vind ik belangrijk; wat moet er nu gebeuren; wat mag er ook wel later of veel later gebeuren en wat hoef ik eigenlijk helemaal niet te doen.

Een belangrijk besluit wat ik heb genomen is om te luisteren naar mijzelf, te voelen wat is goed voor mij. Voor wie ben ik allemaal dingen aan het doen en voelt dat nog steeds goed?

Hierdoor heb ik besloten om, veel meer tijd aan mijn gezin te gaan besteden en heb ik alle plannen voor uitbreiding van hoogbegaafdencoach.nl even in de koelkast gezet. 

Ik blijf gewoon mijn blogs schrijven (misschien niet meer zo regelmatig als nu) ik zal mijn facebookpagina blijven voorzien van interessante updates, maar meer ook niet op dit moment.

Daarnaast ga ik meer tijd besteden aan mijn andere activiteit The Project Center BV, daar in januari 2014 de lancering van onze "projectmanagement app" gepland staat. Tsja, hoogbegaafden doen nu eenmaal veel dingen te gelijk, maar ook hoogbegaafden zijn mensen en geen machines die je 24 uur per dag op volle toeren kan laten draaien.

Ik heb dus heel bewust gekozen voor een paar dingen, de rest zal ik dus moeten laten. Door dit bewust te doen kun je dit ook doen zonder jezelf schuldig te voelen dat je dus andere dingen niet meer doet. Die komen wel weer als er weer ruimte is.

Ik wens je nog een fijne zondag, en o, ja hieronder mijn 10 tips om je hoofd weer op orde te krijgen.

10 tips om je hoofd leeg te krijgen, nou ja niet leeg, maar weer even de druk eraf halen.

  1. Ga op een rustige plek zitten en pak een pen en een stuk papier;
  2. Schrijf alle ideeën, gedachten, plannen, de dingen die je moet van jezelf etc willekeurig op papier;
  3. Ga de rest van de dag wat anders doen, ontspan. Je hoeft niet meer bang te zijn dat je wat vergeten bent, want alles staat op papier;
  4. Ga weer (een andere dag) op een rustige plek zitten en pak je volgeschreven papier erbij;
  5. Tel alle opmerkingen die je hebt opgeschreven en zet dat getal even boven aan het papier;
  6. Als je bent bijgekomen van het getal (ik vermoed zomaar dat het een groot getal is) maak je een tabel van 1 tot "jouw getal";
  7. Nu geef je alle opgeschreven zaken een getal van je tabel (1 is heel belangrijk en hoe hoger het getal hoe onbelangrijker het is). Je mag dus elk getal maar 1 keer gebruiken (dat wordt een leuk gevecht met jezelf 🙂 );
  8. Nu schrijf je alle opmerkingen die je hebt genummerd van 1 t/m 10 op een nieuw papier;
  9. Neem op een rituele manier afscheid van het eerste papier waar alles op stond, dit heb je echt niet meer nodig;
  10. Herhaal stap 7, 8 en 9 totdat je nog maar 5 punten open hebt staan, en ik kan je vertellen dat is echt wel veel.

Gefeliciteerd je hebt nu structuur aangebracht en rust. Deze oefening kun je zo vaak doen als je wilt, maar niet eerder nadat je minimaal 2 van de overgebleven 5 punten hebt opgelost.

 Als jij andere manieren hebt om je hoofd leeg te krijgen, danwel om orde aan te brengen dan lees ik dat graag in je reactie. Alvast bedankt.