Coach jij jezelf, of .....

Heel veel hoogbegaafden en ook hoog gevoelige mensen hebben het idee dat ze alles zelf moeten en kunnen doen. De waarheid zal wel ergens in het midden liggen.
Wat is dat toch dat je denkt dat je alles zelf kunt en moet oplossen? Hoe komt dat eigenlijk?

Zelf denk ik dat het onder andere komt doordat je het gevoel hebt dat anderen je toch niet begrijpen. Ze hebben geen idee waar je het over hebt, of misschien een beetje, maar als je dan in gesprek gaat merk je al snel dat er geen verbinding meer is.
Misschien word je wel uitgelachen, of krijg je de opmerking 'stel je niet aan'.

De andere reden is vaak dat om hulp vragen niet sexy is, om het maar eens anders uit te drukken. Als je het zelf niet kan dan kun je het gevoel hebben dat je hebt gefaald.

Positief

Ik vind het belangrijk dat je je hoogbegaafdheid inzet voor een betere wereld of om een verandering te maken, dus op een positieve manier. Niet om zielig in een hoekje te gaan zitten en medelijden met jezelf te hebben dat je hoogbegaafd bent. Gebruik je talenten, het is zonde om jouw stem niet te horen.

Als metafoor hoor ik op de achtergrond het lied "De Steen" van Bram Vermeulen. (Zelf vind ik de uitvoering van Stef Bos erg mooi).

Goed even terug naar het begin, jezelf coachen gaat tot op een bepaald niveau prima. Je kunt best hele interessante gesprekken hebben met jezelf. Maar dan komt toch het moment dat ook jij er niet uitkomt en rondjes blijft draaien. Waarom, omdat je je eigen "blinde vlek" niet kunt zien.Coach jij jezelf?

De blinde vlek

Er zijn meerdere theorieën, maar zelf gebruik ik als voorbeeld het 'JOHARI venster'. Een model dat ik 1955 is bedacht door 2 heren Joseph Luft en Harry Ingham. Vaak wordt dit model gebruikt in communicatie trainingen. Het JOHARI venster bestaat uit een kwadrant waarin dit model wordt uitgelegd. Zie plaatje.

JOHARI Window

Het JOHARI venster kun je niet alleen gebruiken in de communicatie maar ook in coaching. Alleen lukt het ontdekken van de blinde vlek niet als je dat zelf gaat doen. Hiervoor heb je toch echt iemand nodig die jou spiegel laat zien.

Het model spreekt volgens mij voor zichzelf. De kern zit hem in hoe meer je van jezelf laat zien en hoe vaker je feedback krijgt of vraagt en daar iets mee doet des te kleiner je, jouw blinde vlek kunt maken. Het mooie daarvan is dat je dan automatisch in het groene vierkant komt, het onbekende voor jezelf en voor anderen, dus eigenlijk nog meer van jezelf leren kennen.

Het gaat hierbij om uit je comfortzone te stappen en op zoek te gaan naar je onbekende zelf.
Blijkbaar zit ik vandaag in de muzikale sfeer want ook hier komt een lied op in mijn gedachten, namelijk "Ken je mij", gezongen door Trijntje Oosterhuis.

Je kunt alleen jouw eigen gedrag of jouw wijze van handelen veranderen als je weet hoe je dat nu doet. Je kunt van mij aannemen dat wij allemaal heel goed denken te weten hoe je dat doet, maar dat de werkelijkheid net iets anders is. Hier komt de 'blinde vlek' om de hoek kijken. Dat gedrag of de wijze van handelen die anderen wel zien en jij niet. Simpel voorbeeld, een stopwoordje wat jij gebruikt. Dat heb je zelf niet door, maar anderen wel.

Feedback

Zou het niet prachtig zijn dat je daar feedback op kunt krijgen? Ja, natuurlijk! Waarom, omdat je dan weer een stapje dichterbij jezelf komt te staan om jouw doel te behalen. Alle feedback die je krijgt zijn schitterende cadeautjes (ook al beschouw je dat niet als cadeau op dat moment, omdat het vaak niet heel leuk is om te horen). Later zal je de persoon dankbaar zijn dat je de feedback hebt gekregen.

O, ja, nog zo'n puntje. Als je feedback krijgt zeg dan "dank je wel" en zwijg verder. De meeste mensen kunnen geen feedback ontvangen. Zowel positieve- als opbouwende feedback niet. Bij positieve feedback zal je het al snel bagatelliseren, zoals "mooi shirt heb je aan", en jij zegt dan "o, die, die was in de uitverkoop". Of als je feedback ontvangt over je gedrag. Hierbij gaan de meeste mensen in de verdediging.

In beide gevallen is dat heel erg jammer. Het is namelijk een reflectie van iemand anders die iets waarneemt wat jij niet ziet, je blinde vlek. Juist in dat kwadrant kun je weer een ontwikkeling doormaken. Daarnaast is het ook niet heel aardig om goed bedoelde feedback niet aan te nemen.

Nu maakt het wel wat uit wie je de feedback geeft of je juist geen feedback geeft. Juist coaching is een ultiem middel om feedback te ontvangen. Zelf heb ik ook zo af en toe een coach. Ook ik heb dat nodig. Feedback krijgen van iemand die mij wijst op mijn blinde vlek. Daardoor kan ik ook weer groeien.

Blijf jij jezelf coachen, of ga je naar een professionele coach?

Wil jij een stapje verder komen om "jouw steen" te verleggen, neem contact met mij op.

Heb je al een coach? Dat is heel erg waardevol en goed. Dan ben ik heel benieuwd welke steen jij wilt verleggen? Laat je reactie achter in onderstaande reactieveld.

Als je denkt dat deze blog interessant is voor anderen in jouw netwerk, deel het gerust door gebruik te maken van onderstaande buttons.
Je kunt natuurlijk ook een afspraak met mij maken als je over dit onderwerp van gedachten wilt wisselen.