comfortzone

Ik heb tegen een aantal dingen 'ja' gezegd de laatste weken. Normaliter zou mijn eerste reactie 'nee' zijn geweest.

Ik kan natuurlijk gewoon in mijn comfort zone blijven zitten, maar ja, dat is wat ik ook tegen mijn klanten zeg, dan leer je niets en doe je niet aan zelfontwikkeling.

Dus uit de comfort zone en in de stretchzone.

Waar gaat het nu eigenlijk over?

Een paar weken gelden werd ik gevraagd om op basis van mijn HBC bijeenkomsten niet een HBC bijeenkomst te houden maar een lezing te houden. Ik voelde alle weerstand in mijn lijf. Alle vezels riepen, nee schreeuwden, "niet doen'!  Wie ben ik nu om een lezing te houden. Dan sta je in de schijnwerpers. Als er één ding is wat ik niet wil, dan is dat in de schijnwerpers staan.

Toen ik nog in loondienst was moest ik ook wel voor publiek spreken, presentaties houden etc. Ik kan je verzekeren dat heeft mij redelijk veel nachtrust gekost.
Ook al kreeg ik meestal reacties als "wat deed je dat goed", "wat ben jij rustig als je voor zo'n zaal staat" etc. Nou ik kan je verzekeren dat ik in mijzelf altijd de vraag stelde, heb je dan naar mij gekeken? Ik stond te shaken, was nerveus en kwam niet uit mijn woorden. Althans, zo was mijn ervaring.

Maar op de een of andere manier zat en zit dat allemaal in mijn eigen hoofd. Ik heb weleens wat video opnames teruggezien en daar stond iemand die heel zelfverzekerd overkwam, heel rustig sprak en de tijd nam om zijn verhaal te doen. Heel bizar, want zoals net gezegd ik voelde echt het tegenovergestelde.

Vlak na de vraag om een lezing te houden, kwam ook de vraag of ik wilde meedoen aan een seminar en daar te praten over mijn andere bedrijf (websitedienstverlening.nl). Eigenlijk had ik precies dezelfde reactie. 'Wie ik?'

Uiteindelijk heb ik tegen beide verzoeken 'ja' gezegd.

Lezing

Zaterdag 17 oktober is de eerste van deze 2 verzoeken. Dan houd ik een lezing in Venlo. Ik weet helemaal niet hoe ik een lezing moet houden, maar ik ga gewoon vertellen over het onderwerp hoogbegaafdheid. Ik zal dat uiteraard op mijn eigen wijze gaan doen, dat past het beste bij mij.  Ik wil een goed verhaal vertellen en dat de aanwezigen er ook iets aan hebben.

Het andere verzoek gaat 20 november plaats vinden. Dat is gelukkig nog wat verder weg.

Visualiseren

Mijn voorbereiding bestaat uit visualiseren. Ik vertel in mijn hoofd telkens het verhaal wat ik wil gaan vertellen. Ik bedenk welke vragen er gesteld kunnen worden, om daar weer antwoorden op te formuleren. Hoe vaker ik dat doe, hoe rustiger ik daarvan word. Ik probeer de sfeer op te pakken, te kijken naar de mensen in de zaal. Dat geeft mij nu al een rustig gevoel.

Afgelopen week kreeg ik nog via de telefoon te horen dat ondanks dat ik het niet leuk vind, ik de associatie moet zoeken naar die keren dat het goed ging. Mijzelf vertellen dat ik het gewoon leuk vind en dat ik er goed in ben. Positief omdraaien. Een stuk NLP. Fijn dat ik zulke mensen in mijn netwerk heb. Want ook ik heb coaching nodig. Dat helpt mij weer een stap verder.

Ik weet dat ik de schijnwerpers niet leuk vind. Maar vertellen over mijn onderwerpen, het delen van kennis, dat zijn zaken die ik wel leuk vind en ook graag doe. Ik zorg ervoor dat die laatste twee zaken dus op de voorgrond komen en in totaal zo'n 90% van het totaal gaan vormen. Die 10% schijnwerpers, dat wat de stress veroorzaakt wordt opeens minder belangrijk. Ik ga niet zeggen dat het weg is en dat ik geen zenuwen heb en zal hebben. Maar voor het merendeel is het eigenlijk gewoon leuk.

Leren

Los van alles leer ik weer van mijzelf. Hoe ik dat ga aanpakken, hoe ik omga met de spanning en de onzekerheid en hoe ik dat kan ombuigen naar een positieve ervaring. Het ergste wat mij kan overkomen, is dat ik word bekogeld met rotte tomaten :-). Maar als dat al zou gebeuren heb ik het wel gedaan en kan ik daarna gaan bedenken, wat er is gebeurd en hoe ik dat een volgende keer zou kunnen voorkomen of besluiten dat ik dat dus nooit meer moet doen. Maar goed dat is dus het ergste wat er zou kunnen gebeuren.

Ik leer er alleen maar van en kijk uit naar beide gebeurtenissen.

Hoe ga jij om met het uit je comfortzone stappen? Welke ervaring heb jij? Welke tips heb jij voor de andere lezers en voor mij? Laat het mij weten in het reactieveld hieronder.

Als je denkt dat dit artikel zinvol kan zijn voor iemand in jouw omgeving of netwerk, deel het gerust.

Summary
Article Name
Comfortzone
Description
Comfortzone, een lekkere comfortabele omgeving. Alleen leer je niets. Kom eruit, hoe spannend het ook is. In de strechtzone leer je.
Author