Wie ben jij, wie ben ik? Vele malen wordt dit gevraagd door anderen aan jou en waarschijnlijk vraag je dit ook vaak aan jezelf.
Hoogbegaafdheid wordt op vele manieren uitgelegd, daar ga ik het nu niet over hebben. Maar wat betekent dit nu voor jezelf. Wie ben je? Waarom ben je anders?, of liever gezegd waarom voel je je anders?

Er zijn vele metaforen gebruikt om uit te kunnen leggen op welke wijze jij je anders voelt. Van de week kwam ik de voor mij meest bijzondere metafoor tegen. Dank je wel Harm.

de adelaar, wie ben jij?Waarom zo bijzonder? Omdat dit mij opeens weer deed herinneren aan mijn opa. Alhoewel hij formeel gezien niet mijn echte opa was, 'ome Jan', zo noemde ik hem altijd, woonde samen met mijn oma. Ome Jan was in mijn ogen een hoogbegaafde man, waarmee ik het bijzonder goed kon vinden. Na zijn overlijden heb ik zijn "adelaar" gekregen. Op zich vind ik het een lelijk ding, oudbollig, maar de emotionele waarde en herinneringen zijn mij dierbaar.

Mijn adelaar is mijn symbool wat staat voor mijn vleugels uitklappen en mijn eigen vlucht gaan vliegen. Al jaren staat deze adelaar op de kast in de kamer zonder dat ik er naar kijk, althans niet bewust. Nu het bericht van de adelaar werd gedeeld was ik mij weer bewust van de waarde van de adelaar en waar hij voor mij voor staat. "Vlieg ik nog mijn vlucht?" was het eerste wat in mij opkwam. Ja, soms met een omweg, maar dat mag van mezelf. Mijn Ome Jan, was een echte adelaar, al dacht mijn Oma dat hij in haar kippenhok zat (dit begrijp je straks wel).

Overigens was het een combinatie van het bericht en een foto welke ik toegestuurd kreeg van een schilderij in wording met daarop, "de adelaar". Dank je wel Roosmarijn.

De misplaatste adelaar

… Op een dag vond een boer een adelaarsei maar zag het aan voor een kippenei. Hij plaatste het ei bij de andere eieren in de broedmachine in het kippenhok.

Een paar weken later kwam het ei uit. De baby adelaar werd opgevoed als een kip met de andere kuikens. Samen met de andere kippen leerde hij pikken en grazen. Hij werd streng gewaarschuwd te vliegen, omdat kippen niet echt kunnen vliegen, ze fladderen en vallen, zo werd hem verteld.

De arend bleek een ellendige kip. Hij wilde niet goed pikken. Hij haatte het omdat hij altijd het gevoel had onhandig te zijn en viel steeds om. Hij had voortdurend honger en was prikkelbaar, omdat het kippenvoer hem gewoon niet tevreden kon stellen. De andere kippen vonden hem storend en vreemd.

Na jaren van worstelen om een normale kip te zijn, was het gevoel van eigenwaarde van deze kip vrij laag geworden. Hij haatte zichzelf. “Waarom ben ik zo groot, onhandig en anders? ‘Hij vroeg zichzelf steeds af:” Waarom kan ik hier niet gelukkig zijn net als alle andere kippen? ".

“Is dit alles wat er is in het leven?” Vroeg hij zich pijnlijk af: “Waar is de sensatie? Waar is de flow? ".

Hij begon meer en meer verstorende dingen te doen, alles om maar een beetje opwinding te krijgen. Hij verlangde in zijn hart naar dat gevoel van vliegen en zweven – alleen hij wist niet eens wat dat was – dus probeerde hij dat te compenseren door het maken van zijn eigen spanning rond het kippenhok, d.m.v. drama en verstoringen. Andere kippen noemden hem zelfzuchtig, wanordelijke en een onruststoker. De arme adelaar nam het allemaal ter harte, geloofde hen en werd depressief.

Op een dag, hoog in de lucht zag hij een andere adelaar. Het benam hem direct de adem. Voor een moment voelde hij een golf van herkenning. Hij voelde iets in hem gebeuren. Hij voelde zich meer levend dan hij ooit eerder had gevoeld.

In zijn opwinding vertelde hij zijn familie van kippen wat hij had gezien en hoe hij ook wilde vliegen. Ze lachten hem uit. “Ben je gek?”, “je droomt”, “echte kippen vliegen niet!” “Je zal dat nooit kunnen!” “Je kunt niet eens kakelen en grazen!” En nu denk je wel dat je op een dag zult kunnen vliegen?” Wanneer word je nou eens volwassen en sluit je je bij ons aan om te grazen in het kippenhok. Waarom kun je niet meer zoals je collega’s zijn? Wat is er mis met jou? “

De jonge arend werd beschaamd en ontmoedigd. Hij voelde zich hopeloos en alleen en zo viel hij die nacht in slaap.

Dagen later zag hij tot zijn vreugde de vogel opnieuw en deze keer schreeuwde hij het geluid van een adelaar. Op het moment dat de jonge arend, die tussen de kippen was opgegroeid, deze roep hoorde, gebeurde er iets onverwachts. Zijn lichaam slingerde oncontroleerbaar – zijn hele lichaam reageerde automatisch op de majestueuze kreet van de adelaar met een krachtige kreet van zichzelf. Hij was verbaasd. “Wat is er gebeurd? … Kwam dat prachtige geluid van mij? Kippen maken dat geluid niet! Alleen adelaars doen … Wacht … Alleen arenden doen dat!".

Een kippenhok gaat alleen samen met kippen, het kan een adelaar niet tegenhouden weg te vliegen – vooral niet wanneer ze hun roeping horen.

De jonge adelaar, eindelijk bewust van wat hij werkelijk was, strekte voor de eerste keer zijn vleugels en vloog weg. Voor hij het wist zweefde hij door de lucht. Hij was niet langer meer gevangen in het kippenhok, omdat hij niet meer gevangen was door het idee dat hij een kip zou zijn. Niets kon hem meer stoppen.

-- uit "The Da Vinci Method van Garret Loporto" --

Ik ben heel benieuwd wat jouw metafoor en verhaal is. Wie ben jij?

Als je denkt dat deze blog interessant is voor anderen in jouw netwerk, deel het gerust door gebruik te maken van onderstaande buttons.
Je kunt natuurlijk ook een afspraak met mij maken als je over dit onderwerp van gedachten wilt wisselen.