DeadlineIk heb mijzelf weer aardig in de nesten gewerkt met het maken van deze blog. Ik heb met mijzelf een afspraak gemaakt en indirect ook met jou, dat mijn blog om de week op zondagochtend in jouw digitale brievenbus ligt.

Het is nu zaterdagmiddag. Normaal heb ik mijn blog ruim op tijd klaar. Maar nu zit ik midden in het geven van een 3-daagse training "Implementatie Weekend" en gedurende deze training roept er continue een stemmetje in mijn hoofd "Jan, je blog moet nog af!"

Het is natuurlijk niet de eerste keer dat dit zo werkt. Ik ben er na jarenlange ervaring wel achter dat ik altijd een deadline nodig heb. Zonder deadlines komt er bij mij niets af.

Ik kan mij voorstellen en eigenlijk weet ik dat ook wel, dat veel hoogbegaafden hier last van hebben. "Zonder druk geen resultaat" zeg ik ook wel eens.

Waarom heb ik en misschien jij ook, een deadline nodig?

Op de een of andere manier lukt het mij niet om zonder deadline iets af te krijgen. Mijn gedachten schieten alle kanten op als ik geen deadline heb.

Ik denk altijd weer "Oh, dat komt morgen wel". Ja, leuk hoor, morgen is er weer iets anders wat de revu passeert en dan ga ik daar mee aan de gang. Zo doe ik dat.

Totdat iemand aan mij vraagt, jij zou toch iets voor mij doen? Heb je dat al gedaan? Dan schiet ik weer in de stress en denk ik "Oh, helemaal vergeten". Ik zorg dat het vandaag of morgen af komt.

Dat is het moment dat ik het op mijn to-do lijstje zet. Een beetje laat zou je zeggen en dat denk ik zelf ook als ik het nu opschrijf. Maar dat is hoe het bij mij werkt. Ik hoor de opmerkingen al van anderen. Jij bent toch hoogbegaafd, dan kun je toch alles. Hoe kun je dat nou vergeten.......

De oplossing!?

Ik heb geloof ik geen oplossing. Ik heb wel tips, maar zeg ook eerlijk dat het bij mij niet zo werkt, maar ik weet van anderen dat zij daar wel baat bij hebben.
Mijn vorm van de oplossing zit hem meer in het accepteren dat het bij mij zo werkt. Een beetje slappe oplossing, maar blijkbaar is het voor mij niet belangrijk genoeg om er ook daadwerkelijk iets aan te gaan veranderen.

Mijn oplossing of tip voor jullie is mijn 10 stappen methode om prioriteit te bepalen en op die manier chaos te verminderen. Want deadlines leveren mij chaos op. Die kun je hier lezen.

Mijn vraag aan jou; "Hoe zorg ik dat ik ruim voor de deadline klaar ben?"

Deze keer dus een wat korte blog, mijn excuses hiervoor.
Omdat ik ook graag blijf leren ben ik echt op zoek naar tips die ik niet kan bedenken, maar waar ik wel iets mee kan gaan doen.

Wil jij jou tips en/of ervaringen in het commentaarveld hieronder vermelden zodat ik en waarschijnlijk ook anderen hier ons voordeel mee kunnen doen.

Als dit artikel interessant is voor mensen in jouw netwerk, wil je het dan ‘delen’ door op één van de social media knoppen hieronder te klikken?