Clock & Time 034Een van de vele opmerkingen die ik krijg in mijn praktijk dat veel hoogbegaafden het heel erg lastig vinden om de focus vast te houden.
Ze beginnen ergens aan, maar al snel komt er iets anders langs wat ook leuk is en de focus op het eerste ding is verdwenen.

In dit wat korte blog, ja ik heb wat moeite om focus te houden, wil ik de hoofdlijnen aanhouden.
De opmerking is geen grapje. Ik heb het druk met veel dingen op dit moment. Allemaal dingen die ik heel erg leuk vind om te doen. Ik heb gekozen om andere dingen meer voorrang te geven waardoor het blog van deze keer er misschien wat bekaaid af komt.

Wat is er toch zo lastig om focus te houden?

Het grote bereik van interesse zal hier ongetwijfeld een rol spelen. Snel uitgekeken zijn is er ook zo een. Een ander niet te onderschatten element is de snelheid waarmee het beoogde resultaat gehaald kan worden. Hoe langer het duurt voordat er resultaat is hoe groter de kans is dat je focus verliest.

Veel hoogbegaafden zijn geneigd om met veel dingen te gelijk bezig te zijn. Ook dat is een valkuil om de juiste focus te zetten en houden.
Het zou voor het beoogde doel en resultaat beter zijn om één ding tegelijk te doen. Afronden en dan het volgende ding oppakken.

Waarom zou het saai worden? Meestal omdat je er eigenlijk niet 100% achter staat. Heb je het doel wel zelf gesteld? of was het een doel van een ander?

Voor wie was je het aan het doen? Als iets echt van en voor jou is en je vindt het echt heel belangrijk dan maak je het ook af.

Focus houden

Zorg dat je het doel zelf stelt en dat je er 100% achter staat. Zonder die 2 elementen kun je er beter niet aan beginnen. Hoe vervelend is het om te constateren dat je gaandeweg eigenlijk nooit wat afmaakt. Dat is niet erg motiverend. Maar feitelijk heb je hier zelf voor gezorgd.

Neem geen doelen aan van anderen, ook zo'n leuke. Wie kent de opmerking niet "oh, dat doe ik wel even voor je". Voor je het weet ben je weer met anderen dingen bezig en verlies je de focus op je eigen doelen.

Probeer eens 1 ding tegelijk te doen. Ik hoor velen van jullie al zeggen, ik kan niet één ding doen. Dat is wat je jezelf voorhoudt. Natuurlijk kun je dat wel, maar je wilt het niet. Als dat gevoel er is, moet je jezelf afvragen of het gestelde doel wel echt was wat je voor ogen had.

Om je niet helemaal met legen handen weg te sturen, onderstaand een aantal tips. Ik hoop dat je ze aanvult op basis van jouw eigen ervaring.

Tips

  1. Stel doelen op korte termijn;
  2. Zorg dat het doel haalbaar is (dus leg de lat niet zo hoog);
  3. Wil je het gestelde doel wel echt halen?
  4. Probeer eens je doelen een voor een af te ronden in plaats van alles te gelijk;
  5. Als je het heel druk hebt, begin dan geen nieuw project, maak eerst het andere af.

Welke tips heb jij nog? Laat ze achter in het reactie veld.

Als je denkt dat dit artikel zinvol kan zijn voor iemand in jouw omgeving of netwerk, deel het gerust.