Ik was laatst in Veldhoven bij Roy Martina. Nu was ik niet echt heel erg onder de indruk van deze workshop, maar er was één ding wat mij is bij gebleven. Hij vroeg aan de deelnemers "Ga jij wel voor een echte Nee?". Ik dacht eerst wat bedoelt hij daar nu mee, maar later viel het "kwartje".

neeHoe gaan de meeste mensen om met een antwoord, dat "Nee" luidt? Veelal accepteren ze het antwoord, ze zijn al dan niet teleurgesteld en gaan meestal verder.

Eigenlijk doe je je zelf daarmee tekort. Zeker voor veel hoogbegaafden. Overigens is dit niet specifiek voor hoogbegaafden, maar ik denk dat hoogbegaafden hier anders mee om gaan. Veel hoogbegaafden zijn onzeker en hebben angst om afgewezen te worden.

Waarom doe je jezelf daarmee te kort? Als je de eerste de beste "Nee" ontvangt en die accepteert, zul je nooit leren om, om te gaan met weerstand. Zeker als je gewend was/bent om waardering van anderen te krijgen in plaats die uit jezelf te halen, accepteer je die "Nee" direct. Stel je voor dat je zou ingaan op de "Nee", wat moet de ander dan wel niet van je denken? Daarnaast ontneem je jezelf en de ander een stuk ontwikkeling op het gebied van communiceren.

Wil je niet weten waarom iemand "Nee" zegt? Meestal zal ik hier zelf ook nee op antwoorden, dat wil ik niet weten. Maar daarmee ontneem ik mijzelf direct een stuk uitdaging. De angst om afgewezen te worden, of misschien om nog een keer afgewezen te worden (de eerste nee kun je ook als afwijzing zien), is groter dan het lef hebben om te achterhalen of de "Nee" misschien niet een "Ja" kan worden.

Leren omgaan met afwijzingen, alhoewel het natuurlijk niet echt een afwijzing is, het is een antwoord op een vraag en geen afwijzing van de vragensteller. Ik merk in mijn praktijk dat veel hoogbegaafden juist dit laatste ervaren. Een "Nee" is een afwijzing van de persoon, ja zo zag ik dat vroeger ook, maar nu zeg ik dat is kant en klare BS.

Een verkoper die langs de deur komt, (eigenlijk kwam want dat mag natuurlijk allemaal niet meer), en gaat voor de eerste de beste "Nee" zal nooit iets verkopen. Maar deze verkoper heeft wel iets geleerd. Namelijk dat er bijvoorbeeld na 99 keer "Nee" een "Ja" verschijnt en dan heeft hij omzet. Een eerste "Nee" zal hem dus niet tegenhouden om door te gaan. En dat is nu precies het verschil met velen van ons. Wij stoppen na een eerste "Nee", dan zijn we uit het veld geslagen.

Ik zou je willen uitdagen om te achterhalen waarom de "Nee" een "Nee" is. Wat is de reden van de "Nee". Hoe vaak zeg jezelf ook wel geen "Nee" als je even geen tijd hebt. Terwijl het antwoord op de vraag  die werd gesteld eigenlijk gewoon een "Ja" zou zijn als je niet druk bezig was op dat moment.

Misschien was de "Nee" die jij kreeg eigenlijk wel een "Ja" geweest als je dat 5 minuten later had gevraagd. Als je nu gaat vragen waarom het antwoord een "Nee" is kom je achter de werkelijke reden van het antwoord.

Misschien wordt de ander wel boos, als je gaat doorvragen. Maar ook dan kun je ervaren of die boosheid een afwijzing van jou als persoon is of een boosheid op de situatie. Hoe mooi is het als je kunt ervaren dat de boosheid weer overgaat en dat er niets is verandert in de relatie!

Oefenen is eng, maar je wilt leren, je wilt jezelf ontwikkelen, toch? Ga dan nu ook eens oefenen met doorvragen. Ervaar dat het ontvangen van een "Nee" in het algemeen niet tegen jou wordt gezegd maar als reactie op de vraag die je stelde. Daar kom je alleen maar achter door het te proberen.

Het gaat je veel meer lef opleveren, het maakt je sterker en je zult als persoon groeien in je ontwikkeling. Waardering van jezelf krijgen.
Kijk anders ook nog even in mijn blogs over de comfortzone, faalangst en irrationele gedachten. Want een "Nee" zal voor velen de radartjes laten draaien in het brein en gaan verklaren waarom een "Nee" werd ontvangen en dat klopt wel want etc. etc. etc. Een heel verhaal speelt zich af zonder daadwerkelijk te controleren of die aanname wel juist is.

De uitdaging voor jou! Ga eens oefenen met het ophalen van een echte "Nee" en laat mij hieronder weten hoe dat was en wat je er van hebt geleerd.
Ik ben heel benieuwd wat het jou heeft opgeleverd. O, ja, niet stoppen bij de eerste "Nee"!

Je kunt dit bericht natuurlijk ook delen in jouw netwerk, als je denkt dat dit ook interessant is voor anderen.