Acceptatie, dat komt na herkenning en erkenning.

Accepteren dat je hoogbegaafd bent dat is voor velen best wel een opgave, uiteraard ligt het er wel aan op welke leeftijd je hebt ontdekt dat je hoogbegaafd bent, maar toch.
Het doet iets met je. Je hele leven staat op eens op zijn kop. Het lijkt wel of alle veiligheid in één klap verdwenen is.

Feitelijk loop je, net als bij elke "grote" verandering in je leven, door de zogenaamde transitiecurve. Ik gebruik hiervoor de curve van Kübler-Ross.Acceptatie

De vijf hoofdstappen die je daarbij doorloopt zijn de volgende:

  1. ontkenning;
  2. woede;
  3. onderhandelen;
  4. depressie;
  5. acceptatie.

Elke fase heeft tijd nodig om te doorlopen, daarnaast is de volgorde niet van belang, behalve de laatste fase. Alle fases kunnen door elkaar lopen en je kunt weer terugvallen in een fase waar je net doorheen was. Bij iedereen is dit verschillend.

Overigens zijn er heel veel mensen die van fase 1 direct naar fase 5 gaan. Althans dat denken ze. Dat is de echte ontkenning. Onderzoek heeft uitgewezen dat vroeger of later het hele transitieproces alsnog wordt doorlopen.

Herkenning

Eigenlijk wist je al heel lang, misschien al je hele leven, dat je anders bent. Op een gegeven moment ga je op zoek naar informatie of loop je er "toevallig" tegen aan. In die informatie of verhalen herken je jezelf zodanig, dat je denkt dat dit specifieke verhaal, helemaal over jou gaat. Maar meestal komt dan het woord "hoogbegaafd" om de hoek kijken. Dan schrikken veel mensen en dan begint fase 1. De ontkenning. "Ik hoogbegaafd?, nee hoor".

Vaak wordt de herkenning naar de achtergrond gezet of gedrukt. Maar zie het maar als een bal die je onder water drukt, die wil toch echt naar boven. Iets wat het licht heeft gezien kun je niet meer ontkennen en dat geldt hier zeker. Eenmaal bewust dat je hoogbegaafd zou kunnen zijn, is niet meer uit je systeem te krijgen.

Erkenning

Na verloop van tijd merk je eigenlijk dat je er niet meer onderuit kunt. Je bent hoogbegaafd. Misschien heb je een test gedaan om je IQ te laten meten of je hebt de MENSA thuistest gedaan, maar je kunt ook een  HB café bezocht hebben. Alles om te kijken hoe je dit nieuwe fenomeen kunt eigen maken. Je durft misschien al te zeggen "ik ben hoogbegaafd".

Als je voor jezelf erkent dat je hoogbegaafd bent, zit je al tegen de acceptatie aan. Vaak zie ik ook wel dat in deze fase er toch nog twijfel ontstaat en dat mensen terugschieten in een fase waar ze net door waren. Dit hoort er allemaal bij. Wat ik nu beschrijf is natuurlijk in een sneltreinvaart. Dit kan echt wel enkele jaren duren. Het is ook afhankelijk van de reacties die iemand krijgt.

Acceptatie

Uiteindelijk sluit je elke verandering af met acceptatie. Je hebt volledig geaccepteerd dat je hoogbegaafd bent. Ondanks opmerkingen van anderen. Je gaat jezelf steeds meer uitdagen en je gaat steeds meer experimenteren wat er allemaal nog meer aanwezig is voor jou in deze wereld.

Leuk dat model, maar er zijn veel mensen die blijven "hangen" in een van de fases en niet bij de laatste fase acceptatie aankomen. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Ook al her- en erkennen mensen hoogbegaafdheid, het lukt vaak niet om op eigen houtje naar de laatste fase te komen. Hierdoor kunnen hoogbegaafden vele jaren blijven hangen in transitie. Dat is jammer maar ook begrijpelijk.

Onbekend

Het onbekende van het leven als hoogbegaafde is vaak zo eng, dat het vervelende gevoel van het huidige leven toch minder pijnlijk is dan de angst voor het onbekende. Ik zeg dan vaak de pijn van de comfortzone is nog steeds dragelijk genoeg om niet te door te gaan naar het onbekende. Het vertrouwde leventje is zo slecht nog niet.

Herken jij de transitiecurve, ben jij er al doorheen gegaan of zit je er midden in? Laat het weten, zodat de lezers ook jouw tips kunnen meenemen in hun eigen proces.
Zit je in het transitieproces en je komt er niet uit? Neem gerust contact met mij op en een vrijblijvend intakegesprek is zo gemaakt.

Als je denkt dat deze blog interessant is voor anderen in jouw netwerk, deel het gerust door gebruik te maken van onderstaande buttons.

PS: zaterdag 30 mei is de eerste HBC bijeenkomst. Deze staat in het teken van hoe gebruik jij je hoogbegaafdheid in de positieve zin. Zin in een ontmoeting met andere hoogbegaafden in een ontspannen sfeer, mail mij even. Locatie: Friesland, tijd van 10.00 - 14.00 uur.