Hoogbegaafd en onzekerheid, wat is dat toch?

Waarom zijn (veel) hoogbegaafden onzeker?

In deze blog probeer ik mijn eigen filosofie hierover weer te geven, gebaseerd op eigen ervaringen en ervaringen van anderen die ik heb mogen begeleiden.

Vaak uit de onzekerheid zich op de werkvloer, daar is het meeste contact met niet hoogbegaafden. Als je je kunt voorstellen dat hoogbegaafden uit ruim 2% van de bevolking bestaat is de meerderheid uiteraard niet hoogbegaafd, op zich wist je dit al. Nu komt volgens mij de valkuil. Doordat hoogbegaafden nu eenmaal anders en sneller denken en de dingen op een andere manier aanpakken kun je in de situatie terecht komen dat jouw werk en de producten die daar uit voortkomen er misschien anders uitzien of op een andere wijze tot stand zijn gekomen.

Dat komt bij de niet hoogbegaafden vreemd over, je wijkt af van de meerderheid. Hierdoor kun je zelf in de situatie komen dat je gaat denken dat jij dat ook zo zou willen doen en dat het anders gevonden worden gaat knagen aan je zelfvertrouwen. Waarom kan ik het niet doen zoals zij dat doen? En als je dan iemand ziet werken die door de "meerderheid" wordt bestempeld als een hele goede en slimme medewerker, ontstaan er nog meer deuken in je zelfvertrouwen.

En uiteraard is dat niet nodig. Als je de dingen heel simpel zou uitleggen ligt de lat van "wat je kunt" bij de grote meerderheid op bijvoorbeeld 100%, bij de goede medewerkers ligt die lat bijvoorbeeld op 110%. Daar kijken de anderen tegenop.

Jouw lat als hoogbegaafde ligt (even een aanname) standaard op 130% en als je gaat "stretchen" misschien wel op 150%. Misschien ligt jouw lat wel op 110% als je echt helemaal geen inspanning verricht om iets te doen.

Zie je het plaatje al waar ik naar toe wil? 

hoogbegaafd en onzeker

Jij kunt niet hetzelfde werk produceren als de meerderheid, dat ligt onder jouw lat hoogte. De andere begrijpen niet waarom jij het werk op jouw manier doet, want die lat hoogte ligt boven hun bereik.

Let wel ik zeg en bedoel hier niets over dom zijn, arrogantie of je beter zijn dan de rest. De één is niet meer dan de ander!

Jouw onzekerheid is gebaseerd op iets wat je niet kunt omdat het ver onder jouw lat ligt. Denk dan niet dan moet ik het toch kunnen?, nee, jouw manier van denken en handelen is gewoon anders. Als jij kunt laten zien aan de anderen dat jouw methode veel voordelen heeft en sneller is, en je ze dit misschien simpel en langzaam kunt uitleggen ontstaat er begrip aan de kant van de meerderheid en begint jouw zelfvertrouwen weer te groeien. Maar verwacht niet dat zij dit ook kunnen, dat levert alleen frustratie aan jouw kant op.

Standaard werk is geen uitdaging voor je, waardoor je misschien zelfs wel fouten gaat maken waarbij de anderen zullen denken hoe kan dat nu? hij is toch zo slim. Ja dat klopt misschien wel maar routine werkzaamheden zijn "killing" voor een hoogbegaafde. Hun aandacht is weg bij het werk en fouten ontstaan.

Eigenlijk zou jij juist het moeilijke werk moeten doen, dat is goed voor de uitdaging en je zelfvertrouwen.

Ik ben benieuwd hoe JIJ omgaat met je onzekerheid, als je die hebt, en waar dat dan uit bestaat? Of heb je juist tips voor andere hoogbegaafden, laat onderstaand je reactie achter.

Als je last hebt van die onzekerheid en je wilt hier beter mee leren omgaan, denk dan eens aan een aantal coachsessies met mij. Het eerste gesprek is vrijblijvend. info@hoogbegaafdencoach.nl