Afgelopen Sinterklaasfeest was een bonte stoet van Pieten. Maar ik miste één Piet, hoogbegaafde Piet.

 

Sinterklaas is net voorbij, ik weet het. Maar toch, ik wil graag volgend jaar een hoogbegaafde Piet.

Hoe eerder ik ermee begin hoe groter de kans is dat het gaat gebeuren. Nu de traditionele Piet toch niet meer mag, is het tijd voor verandering. Een clowns Piet, stroopwafel Piet, kom op zeg!

Een hoogbegaafde Piet. Dat moet het worden!

Hoe herken je een hoogbegaafde Piet?

Alhoewel ik niet in problemen wil denken, heb ik direct een probleem ontdekt. Hoe ziet een hoogbegaafde Piet er eigenlijk uit?

Een clowns Piet herken je wel, een gele Piet ook. Stroopwafel Piet was al wat moeilijker, maar hoe laat je een hoogbegaafde Piet er nu uit zien. Volgens mij heb ik hier ook direct een van de problemen van hoogbegaafdheid blootgelegd..... Ik vrees nu al dat er geen hoogbegaafde Piet zal komen 🙁

Hoogbegaafdheid; je bent het wel, maar je ziet het niet.

Zou het leven makkelijk kunnen zijn als je kan zien of iemand hoogbegaafd is of niet? Je kunt dan wel direct contact zoeken met andere hoogbegaafden.

Daarnaast hoe je niet de tocht te doorstaan en de vraag te beantwoorden "Ben ik hoogbegaafd of niet?". Nee dat is niet nodig, want als je het bent dan zie je het gewoon. Heerlijk, geen twijfelaars meer, je bent het of niet en dat zie je.

Tsja, Utopia, dat ziet er toch geweldig uit, of niet?

Misschien kunnen de medici over een paar jaar nog wat genetisch manipuleren en zo iedere doelgroep een uiterlijk kenmerk mee geven.

Realiteit

Maar goed, de realiteit is dat je het niet ziet. Althans, ik herken ze niet op uiterlijk.

Zo lopen vele hoogbegaafden rond in deze wereld die ernstig twijfelen aan zichzelf omdat ze naar hun gevoel niet passen in deze wereld, althans ze voelen zich nergens thuis. Ze weten vaak niet dat ze hoogbegaafd zijn. Er is iets vreemds maar ze weten niet wat het is.

Op een zeker moment surfen ze op internet en belanden op websites als deze. Daar menen ze zich te herkennen in wat ze lezen.

Er gaat een wereld voor ze open, maar toch zullen velen eerst denken (net als jij waarschijnlijk); Hoogbegaafd, ik? Nee, echt niet!

Diep van binnen hopen op (h)erkenning van andere hoogbegaafden om een aansluiting te kunnen vinden. Op zoek naar die andere hoogbegaafden begrip te kunnen vinden, dingen met elkaar uit te wisselen, van elkaar te leren.

Oplossing?

Ik heb helaas geen oplossing voor het uiterlijk van een hoogbegaafde. Maar misschien wel een drempelverlagende opening.

Hoe ontmoet je andere hoogbegaafden? De eerste ontmoetingen zijn veelal hier op internet. In de diverse websites over hoogbegaafdheid en de diverse Facebook groepen. Op zich een prima middel, een bepaalde anonimiteit, lekker snuffelen en kijken. Maar op een gegeven moment wil je misschien wel eens een andere hoogbegaafde "in het echt" zien.

Daar zijn ook mogelijkheden voor, maar.... zijn die echt toegankelijk?

Mensa; Om bij een bijeenkomst van Mensa langs te kunnen gaan moet je lid worden. Daarvoor moet je eerst een test doen bij Mensa, hopen dat je de test haalt en dan mag je naar dergelijke bijeenkomsten toe. Niet dat ik daar iets tegen heb, ik ben uiteindelijk ook zelf Mensaal, maar het is voor velen een hele hoge drempel. De test niet halen wordt vaak gezien als afwijzing en voor een test komt natuurlijk ook de bekende vriend "Faalangst" om de hoek kijken.

Dan kun je nog naar het HB café. Dat is vrij toegankelijk maar ook voor niet hoogbegaafden. Ik denk niet dat er veel niet hoogbegaafden naar toe gaan, maar dat terzijde. Nadeel, vind ik, van het HB café is dat het altijd een thema heeft, dus er gewoon even gezellig naar toe gaan om met anderen te praten is er pas na afloop mogelijk en dan is het al best laat geworden.

HBC (HoogBegaafdenCoach) bijeenkomst  (Helaas worden deze vooralsnog niet meer gehouden).

Er is al meerdere malen geopperd dat ik zelf een dergelijke bijeenkomst zou moeten organiseren. Als je mij kent, weet je dat het organiseren om mensen bij elkaar te krijgen niet mijn sterkste talent is. Dus ik zie daar als een berg tegen op. Maar goed, iedereen, ook ik zal om te leren uit de comfortzone moeten komen.

En wat zou dan zo'n bijeenkomst moeten inhouden? Ik weet wel wat ik niet zou willen. Geen groep mensen die bij elkaar zitten en klagen (beetje negatief neergezet van mijn kant) hoe lastig hoogbegaafd zijn is. Ik wil juist een soort "beweging" opzetten, waar we samen kunnen gaan werken aan het potentieel van hoogbegaafd zijn. Wat kunnen veel hoogbegaafden met elkaar bereiken in deze maatschappij en op welke manier. Waar liggen kansen? Hoe kunnen wij dat fantastische brein wat wij hebben inzetten?

Kijk met die positieve kijk op zaken word ik blij.

Ik heb dus een paar vragen aan jou:

  • a) zou jij mee willen doen aan een HBC bijeenkomst?
  • b) waar zou een HBC bijeenkomst over moeten gaan?
  • c) waar zou de HBC bijeenkomst gehouden moeten worden (denk aan regio, locatie en voorzieningen)?

Ik ben benieuwd hoe jij hier over denkt, laat je het in het onderaan deze pagina staande reactie veld weten?

Of heb jij nog een creatieve oplossing zodat ik komend Sinterklaasfeest toch als hoogbegaafde Piet kan rondlopen? Dan kan iedere hoogbegaafde mij aanspreken 🙂