IK BV

Wat is eigenlijk een IK BV?

Dat is een uitdrukking die ik eens van iemand heb gehoord. Ik vond dat zo interessant dat ik dat concept verder heb uitgewerkt. Ik gebruik deze metafoor nu veel in mijn praktijk als een model.

De IK BV staat voor jou als persoon en de ruimte die jij inneemt, dan wel nodig hebt. Los van de IK BV zijn er nog 2 andere BV's; namelijk de WERK BV en de GEZIN BV.

Deze 3 BV's in totaal, nemen 100% van jouw beschikbare tijd in. Daarmee bedoel ik niet de tijd die jij gebruikt, maar de 7*24 uur die er in een week beschikbaar is.IKBV

Als alle BV's goed op elkaar afgestemd zijn, is er een perfecte harmonie tussen de 3 BV's. Elke BV zou dan voldoende aandacht krijgen, waardoor elke BV goed functioneert.

Ik denk dat jullie het al raden, maar bij hoogbegaafden is de IK BV een stuk groter dan bij niet hoogbegaafden. Daar ben ik ondertussen wel achter. Tsja, en als één van de drie BV's groter is dan kan dat alleen maar ten koste gaan van de andere BV's.

Ik licht nog een tipje van de sluier op; de IK BV en WERK BV gaan over het algemeen vrij goed samen.

Helaas is de GEZIN BV meestal de dupe van deze samenwerking. Door deze situatie zie je dat bij veel hoogbegaafden conflicten ontstaan in de relatie of in het gezin.

Waarom is de IK BV nu eigenlijk zo groot? Waarom heeft een hoogbegaafde zoveel tijd voor zichzelf nodig? Dat laat zich raden, zoveel ideeën en gedachten die moeten worden uitgewerkt. Maar ook alle indrukken, impulsen en prikkels hebben een plekje nodig. Dat gebeurt veelal in een omgeving die rustig is en waar de hoogbegaafde alleen is, dus niet in samenwerking met de GEZIN en WERK BV.

Zoals net gezegd is de GEZIN BV meestal de dupe van deze tripartiete samenwerking. De uren voor de WERK BV liggen over het algemeen wel vast, de besteding van de uren voor de IK BV zijn weliswaar flexibel maar nemen wel veel tijd in beslag. Het "restje" wat overblijft komt ten goede aan de GEZIN BV. Dat pikt de GEZIN BV niet. Het gaat meestal lang goed, maar dan vraagt de GEZIN BV aandacht van de IK BV en meestal op een moment dat het de IK BV niet uitkomt. Dan is er een conflictsituatie geboren.

Het vreemde is dat de GEZIN BV het blijkbaar accepteert dat zij minder uren ter beschikking heeft dan in vergelijking met een GEZIN BV in een niet hoogbegaafde situatie. Op de een of ander manier begrijpen GEZIN BV's dat de hoogbegaafde persoon meer tijd nodig heeft voor de IK BV dan een niet hoogbegaafde persoon. Probleem is wel dat de GEZIN BV dit wel accepteert maar verwacht wel dat de tijd die besteed wordt aan de GEZIN BV wel quality time moet zijn. Zodra de persoon zich in de GEZIN BV vertoeft wordt er wel verwacht dat deze 100% aanwezig is. En dan bedoel ik niet alleen met het lichaam maar helemaal. Als dat niet gebeurt, dus zeg maar je bent er wel, maar je bent er niet.. dan is een conflict geboren.

De gespannen samenwerking tussen de IK BV en de GEZIN BV is er een die serieus genomen moet worden. De IK BV moet echt begrip krijgen en tonen voor de GEZIN BV. De IK BV moet ook inzien dat de ruimte die de IK BV inneemt echt veel groter is dan normaal. Veel relaties stranden op dit punt.

MIJN TIP

Schrijf 3 weken lang in een dagboek, hoeveel uren je uitgeeft aan de drie BV's. Denk eens bij jezelf na als de GEZIN BV tijd vraagt of datgene waar je mee bezig bent in de IK BV niet even kan wachten.

Voor meer uitleg over en verdieping van dit onderwerp nodig ik je graag uit voor een coachsessie.

Hoeveel uren denk je dat JIJ kwijt bent aan de IK BV? Laat het mij weten. Deel dit bericht gerust met personen waarvan jij denkt dat dit ook nuttig kan zijn!