Medische wereld

 

Op glad ijs, daar bevind ik mij op met deze blog. Maar toch, ik kan het niet laten om hoogbegaafdheid en de medische wereld dit een keer in mijn blog te verwerken.

Eerst nog even de uitslag van de poll van de vorige blog:

Verjaardagen
Wat vindt jij van verjaardagen?

  • Heerlijk, ik geniet er echt van. Wanneer is de volgende? - 0% ( 0 Stemmen )
  • Het lukt mij goed om plezier te hebben. - 10% ( 4 Stemmen )
  • Het is dat het moet, maar anders.. - 61% ( 25 Stemmen )
  • Ik ga niet naar verjaardagen - 29% ( 12 Stemmen )

Totaal aantal stemmen: 41

Goed, de medische wereld.

Stelling 1:
Omdat hoogbegaafd zijn geen "medische' afwijking is plakken wij een  DSM V etiket op je voorhoofd zodat wij medicijnen kunnen voorschrijven.

Stelling 2:
Omdat hoogbegaafden zo slim zijn kunnen zij hun eigen problemen wel oplossen: een afwijking van 30 IQ punten naar beneden zorgt voor een "rugzakje" een afwijking van 30 IQ punten of meer naar boven zorgt voor "zoek het maar uit".

Zo die zijn er uit.
Ik ben zo benieuwd hoe jullie dit zien en welke voorbeelden jullie hebben.

Mijn eigen kijk op dit alles:
Hoogbegaafdheid is onbekend en zeker in de medische wereld. Lijkt logisch want je wordt naar de dokter gestuurd om beter te worden, alleen in dit geval ben je niet ziek. De behandeld arts heeft het begrip HB niet in de boeken staan, waarschijnlijk niet in onderwezen op de universiteit en begint de symptomen te matchen op de ziekten die hij wel kent.

Er zijn vele verhalen bekend waarin hoogbegaafden een diagnose kregen van ADHD tot iets uit ASS (staat voor Autisme Spectrum Stoornissen), terwijl achteraf bleek, bij de juiste zorg, dat dit niet juist was. Hier is heel veel geld verspild door het voorschrijven van overbodige medicijnen en ziektekosten voor het bezoeken van de artsen. Naast het geld en voor mij nog veel belangrijker, deze hoogbegaafden zijn feitelijk een stuk van hun leven kwijt. Zij zijn niet gezien en niet gehoord door de medische wereld, en lopen nu rond met nog minder zelfvertrouwen en zijn beschadigd. Terwijl, als ik het ministerie van onderwijs mag geloven, juist (ondermeer) de hoog intelligente mensen de samenleving zouden moeten gaan dragen en evolueren. Hoe kunnen zij dit doen als zij niet eens herkend worden?

Je hoort mij niet zeggen dat alle hoogbegaafden die gediagnostiseerd zijn echt geen "afwijking" hadden c.q. hebben, maar ik denk dat er vele zijn die niets hebben maar wel een diagnose hebben gehad.

Wat gebeurt er na een diagnose? .. Juist, medicijnen, zoals ik het verwoord: "Slikken en rustig zijn". Denk even na hoeveel geld hier wordt uitgegeven terwijl dit niet nodig is.

Waarom krijgen hoogbegaafden (dus met een IQ afwijking van 30 of meer naar boven) geen middelen tot hun beschikking om in deze "rare" wereld te overleven?
Hoe vaak wordt er niet gedacht en gezegd "hoogbegaafden zijn slim die redden het wel" en een andere misvatting HB komt alleen voor bij de rijken dus die hebben geld zat om zich te redden. NEE! Hoogbegaafdheid komt in iedere laag van de bevolking voor.

Veel hoogbegaafden redden het niet zelf of lopen vast, omdat de wereld nu eenmaal niet voor "ons" is ingericht.
Veel hoogbegaafden hebben laag betaalde banen of zitten "ziek" thuis omdat ze een zogenaamde arbeidshandicap hebben.

Veel hoogbegaafden hebben ADHD, autistische of andere trekjes, maar dat zou niet de reden moeten zijn om een diagnose te krijgen en medicijnen te moeten slikken. Voor die hoogbegaafden met juiste diagnose is er gelukkig wel een systeem waarin zij terecht kunnen.

Ik pleit eigenlijk voor een voorziening voor hoogbegaafden in problemen om wel naar een coach te kunnen gaan of andere speciale ondersteuning, wat vergoed wordt. Juist omdat veel hoogbegaafden dit niet kunnen betalen.

Ik ben namelijk van mening dat met een juiste ondersteuning veel hoogbegaafden goed kunnen functioneren zonder de gang naar de medische wereld te maken en kunnen bijdragen aan deze samenleving. Dat zou een fractie kosten van het geld wat nu over de balk wordt gesmeten.

Het mooiste voorbeeld wat ik ken, en zoals ik vind dat de medische wereld naar hoog intelligente mensen zouden moeten kijken, is een fragment uit dit filmpje. Het fragment begint bij 15:20 en duurt tot 17:50. Overigens deze man heeft voor mij een briljante kijk op onderwijssysteem.

Ik besef dat ik misschien mensen tegen het zere been schop of in het harnas jaag, maar ik vind het tijd om hier eens iets over te zeggen.

Graag had ik ook een oplossing aangedragen, maar die heb ik (nog) niet. De medische en farmaceutische wereld is te machtig en te groot voor mij.

Ik hoor c.q. lees graag jullie reacties.