Mythes over hoogbegaafdheid

Mythes

In mijn praktijk hoor ik veel verhalen van klanten en de ervaringen die zij hebben gehad als zij praten over hoogbegaafdheid. Ook heb ik zelf genoeg opmerkingen ontvangen. Ik wil die opmerkingen graag onder de noemer Mythes over hoogbegaafdheid plaatsen.

Doordat er feitelijk geen echte omschrijving is wat hoogbegaafd nu eigenlijk is, is het ook lastig om het goed uit te leggen. Het resultaat is dan dat mensen die er weinig tot niets over weten hun eigen conclusies trekken en deze verspreiden.

Als jij als hoogbegaafde dan "eindelijk" besloten hebt te vertellen dat je hoogbegaafd bent krijg je de standaard opmerkingen te horen, als "Oh, dan ben jij natuurlijk heel slim" of "Oh, dan weet jij alles" etc.

Wat mij nu leuk lijkt is om een verzameling aan te leggen van alle uitspraken die jij zoal hoort als je het over hoogbegaafdheid hebt.

Later zou ik kunnen kijken of er een soort van "tegenlijst" te maken is van deze mythes. Een soort flyer die je als hoogbegaafde kan uitdelen om uit te leggen wat hoogbegaafdheid is en wat het zeker niet is.

Het is al lastig genoeg om er mee om te gaan en om het te vertellen dat je hoogbegaafd bent en dan wordt je niet vrolijk van al die mythes. Ook een programma als "SlimmerIQen" heeft nu niet echt bijgedragen aan een positief beeld van hoogbegaafden, maar dat is natuurlijk mijn mening. De bekende BNN IQ-test is er ook zo een. Daar kun je een hoog IQ halen als je veel TV kijkt, want daar zijn veel vragen op gebaseerd.

Hoe dan wel een goed beeld krijgen voor de buitenwereld?

Eerlijk gezegd heb ik de gouden formule nog niet gevonden.
Terug naar de mythes, ik zal er een aantal uit eigen repertoire neerzetten en dan zou ik graag zien dat jullie de aanvullingen doen. Later zal ik die dan samenvoegen en via een e-boekje weer weggeven.

Doen jullie mee?

O, ja, dit is geen super intelligent blog of van zeer hoge kwaliteit... Hmm welke mythe zou daarbij passen?

Daar gaat hij dan:

  1. een hoogbegaafde is heel erg slim
  2. een hoogbegaafde kan alles heel erg goed
  3. een hoogbegaafde maakt geen fouten
  4. een hoogbegaafde is a-sociaal
  5. een hoogbegaafde is een nerd
  6. een hoogbegaafde blinkt in alles uit
  7. een hoogbegaafde haalt altijd hoge cijfers op school
  8. een hoogbegaafde komt uit een rijke familie
  9. een hoogbegaafde is een supermens
  10. een hoogbegaafde kan heel goed leren

Ik zou het heel leuk vinden als jij de lijst aanvult of jouw ervaring deelt die jij hebt gehad over dit onderwerp.

Oke wie volgt met nummer 11 etc..