paardencoachingTweede Paasdag heb ik een workshop gevolgd "coachen met paarden" bij Wendela Den Tonkelaar.

Wat heeft dit met coachen van hoogbegaafden te maken? Ik ga het je in deze blog vertellen.

Heel bijzonder!

Ten eerste moet ik toegeven dat het een heel erg bijzondere ervaring was. Ik heb verder helemaal niets met paarden. Ik ben er niet bang voor (wat ook bleek in de "bak"), ik vind het prachtige en intrigerende dieren, maar dat is het dan ook.

Paarden, om te beginnen, zijn kudde dieren. Van nature zijn het prooidieren in tegenstelling tot mensen die van oorsprong roofdieren zijn. Door dit heel belangrijk onderscheid, zijn paarden in staat om op energie niveau te kunnen reageren. Hetzelfde niveau dat wij mensen ook hebben, alleen hebben wij het door onze capaciteit om complex te kunnen denken, heel erg moeilijk gemaakt. Paarden reageren instinctief. Mensen van nature ook maar en zeker hoogbegaafden zitten veelal in het hoofd en zetten het instinct feitelijk uit, of drukken het heel erg naar de achtergrond.

Misleiden

Paarden laten zicht niet misleiden. Mensen onderling kunnen dat wel doen; een masker opzetten, en je anders voordoen dan je werkelijk bent werkt niet bij paarden. Die merken direct of jij congruent handelt, of jij authentiek bent. Ben je dat niet dan reageert het paard niet op jou of loopt zelfs weg. (Dat is voor een paard een waarschuwing en vlucht).

Het feit dat het paard niet te misleiden is, geeft een prachtige kans om direct feedback te krijgen op jouw interactie met het paard. Uiteraard is daar begeleiding van een professionele paardencoach bij nodig. Zij kunnen de lichaamstaal vertalen en omzetten in gerichte feedback.

Spiegelen en contact maken

Het paard spiegelt. Het spiegelt jouw innerlijke toestand en de wijzigingen die jij daar op aanbrengt. Zelf heb ik kunnen ervaren wat dat betekent. Ik vind het bijvoorbeeld heel lastig om (los van mijn beroep als coach) contact te maken met mensen. De eerste oefening die ik moest uitvoeren, was de bak ingaan in en contact met het paard te maken. Nou, ik kan je zeggen dat er van alles gebeurde behalve contact gemaakt. Ten eerste was ik zenuwachtig om alleen in de bak met een relatief groot paard te zijn. Die spanning bij mij, zo vertelde de coach, was al reden genoeg voor het paard om afstand te houden. Toen ik daarna de bak verliet, en echt zo'n zucht van verlichting los liet, waarbij dus de spanning mijn lichaam verliet, kwam het paard direct naar mij toe. Mijn spanning was weg. Voor het paard was het een signaal dat er geen gevaar was. Nu wilde ze wel eens weten wie ik was.

Met die wetenschap heb ik verder gewerkt met het paard en bij het opnieuw contact maken, kon ik oefenen met kleine aanpassingen om te zien wat de reactie daarop was. Nogmaals heel bijzonder. Ik was dus, en jij dus ook, in staat om met kleine aanpassingen een opening te geven om contact toe te laten. Maar ook met de wetenschap dat als ik dat wil dat, het ook kan. Zoals ik ook al wist en daardoor ook mooi kon oefenen, wat ik uitstraal krijg ik terug. Dat is wat ik veel van mijn klanten vaker voorspielgel. Jij bepaalt dus wat de ander teruggeeft en niet andersom.

Ook mensen voelen het basisinstinct alleen doen wij er helaas veel te weinig mee.

Andere les welke ik zag bij een collega coach, is soms is het handig om eerst te volgen en daarna de leiding te nemen, in plaats van direct de touwtjes in handen te nemen. Hiermee wordt vertrouwen gekweekt en daarna is een kleine aanpassing in uitstraling voldoende om invloed te kunnen uitvoeren.

Moraal van dit verhaal?

Ik zou iedereen deze ervaring aanraden. Natuurlijk heel slecht voor mijn praktijk, maar een paard is eigenlijk veel beter in staat om feedback te geven dan een mens. Er zijn geen oordelen het is regelrechte eerlijke feedback.

Ook paardencoaching?

Heb je zelf al eens paardencoaching gedaan, dan zou ik graag jouw ervaringen lezen. Zou jij ook wel eens feedback van een paard willen hebben, laat het weten. Bij voldoende belangstelling kan ik een dag organiseren waarbij jij ook deze ervaring kunt ondergaan. Ik kan dit in samenwerking met Wendela Den Tonkelaar organiseren.

PS: noteer het maar vast in de agenda, zaterdag 30 mei is de eerste HBC bijeenkomst (zie hiervoor ook deze blog). De eerste bijeenkomst (geen paardencoaching) vindt plaats in Friesland.