Ik hoor het heel erg vaak. Los daarvan herken ik het zelf ook. Samen en toch alleen.

Of je nu in een relatie zit of in een vriendschap of vriendenkring, toch is het gezelschap vaak niet voldoende om hte gevoel van alleen zijn te voorkomen.

Alleen of eenzaam?

Ik heb er al eerder over geschreven. Voor iedereen voelt het anders. Is alleen zijn ook gelijk aan eenzaam of juist niet?
Waar komt het eigenlijk vandaan dat gevoel van alleen zijn of eenzaamheid? Waarom voel je je alleen of eenzaam als je in een relatie zit? Is de reltie dan niet goed? Nee, vaak is dat helemaal niet het geval. Maar op de een of andere manier blijft er iets knagen. Het gevoel van niet begrepen worden. Het gevoel hebben dat er een mismatch is in de tijdsynchronisatie. Net als jij behoefte hebt aan rust, wil de ander net iets gaan doen of andersom. Het is net of je naar een film kijkt waarbij de ondertiteling te snel of te langzaam gaat waardoor alles niet meer synchroon is.

Energie

Om dan toch synchroon te blijven gaat je dat veel energie kosten, als het al lukt. Jij bent namelijk gewoon niet meer aanwezig op dat moment ook al ben je fysiek aanwezig. Juist op die momenten komt het gevoel van alleen of eenzaam om de hoek kijken. Hoe kun je dan toch zorgen dat je er "weer bij hoort"?

Ik heb er eerlijk gezegd geen antwoord op. Als ik niet in synch ben met de ander, dan lukt het mij echt niet om in synch te komen. De behoefte om alleen te zijn (niet eenzaam in dit geval) is dermate groot dat samen zijn niet werkt. Het is ook bijna onmogelijk om dat uit te leggen.

Frustratie

Ik snap de frustratie die dan bij de ander opkomt. "Kun je dan niet even gewoon mee doen?" is dan een opmerking die ik wel eens hoor. 'Nee, dat lukt niet'. Hoe ga je dat nu uitleggen. Ik denk dat het niet uit te leggen is.

Doe je dan toch mee, dan is het moment daar dat je je alleen of zelfs eenzaam kunt voelen. Misschien wel ongelukkkig. Hoe lastig kan het zijn om toch afspraken te maken dat je samen dingen kunt doen en ook alleen.

Eigenlijk heb ik niet veel tips, misschien één hele belangrijke. Als je kleine kinderen hebt en die vragen om aandacht, dan moet je die direct aandacht geven. Kleine kinderen vragen om aandacht als ze daar behoefte aan hebben. Daar kun je niet tegen zeggen kom straks maar terug. Doe je dat te vaak dan vragen ze steeds minder of helemaal niet meer om aandacht. Dat is in dit geval echt niet goed!
In dit geval zul je dus echt moeite moeten doen, en vaak kost het je maar en paar minuten van je tijd.

Ik ben heel benieuwd hoe jij dit onderwerp ervaart en welke tips jij hebt voor de lezers.

De zomeraanbieding is ook nog van kracht, dus als dit een onderwerp is waar jij over wilt praten, grijp dan je kans en klik hier.

Als je denkt dat deze blog interessant is voor anderen in jouw netwerk, deel het gerust door gebruik te maken van onderstaande buttons.
Je kunt natuurlijk ook een afspraak met mij maken als je over dit onderwerp van gedachten wilt wisselen.