Taboe en hoogbegaafd!

Laat ik maar direct met de deur in huis vallen. Hoogbegaafdheid is (nog) een TABOE. Dat is mijn mening uiteraard.

Taboe, volgens 'van Dale' betekent "verboden erover te spreken of als woord te gebruiken" of "iets dat niet gedaan of gezegd mag worden". Dat zou natuurlijk niet van toepassing moeten zijn op  hoogbegaafdheid!

Dat hoogbegaafdheid een taboe is, realiseerde ik mij dit toen ik laatst sprak met de eigenaar van de website "www.ikbenhoogbegaafd.nl".  Hij heeft mij geïnterviewd over het hoogbegaafd zijn. (Dit interview komt overigens binnenkort beschikbaar.)

Later, en nu achteraf eigenlijk ook veel eerder, bedacht ik mij waarom mensen het zo moeilijk vinden om over hoogbegaafdheid te praten, of zelfs om te "bekennen" dat zij hoogbegaafd zijn. Waarom is hoogbegaafdheid eigenlijk een taboe?

Als je verteld dat je hoogbegaafd bent, ben je als hoogbegaafde vaak bang voor de reacties die je zou kunnen ontvangen. Maar het vreemde is natuurlijk dat je er helemaal niets aan kunt doen dat je hoogbegaafd bent. Dat is een geboren talent, net zo als iemand geboren wordt met andere talenten.

MENSA, de vereniging voor zeer intelligente mensen, heeft slechts 4300 leden. Als je bedenkt dat, bij een voorzichtige schatting, er tenminste 340.000 hoogbegaafde mensen zijn in Nederland en dat er daarvan  "slechts" zo'n 1,3% lid is geeft te denken. Natuurlijk hoeft niet iedereen lid te zijn, ook zal zeker niet iedereen weten dat hij/zij hoogbegaafd is.

Heeft dit te maken met taboe? Ik vermoed van wel. Heel veel mensen die ik spreek, waarvan ik vermoed dat ze hoogbegaafd zijn, reageren heel afwijzend als ik het over hoogbegaafdheid heb. Zij zijn zeker niet hoogbegaafd, is dan meestal het bekende antwoord.

Zou het  zitten in het gegeven dat hoogbegaafden gezien worden als "supermensen", die alles weten en noit 😉 fouten maken?

Iedere hoogbegaafde maakt ook gewoon "domme" fouten en weet zeker niet alles!

Hierover nagedacht hebbende wil ik mijn best gaan doen om 2014 uit te roepen als het jaar waarin hoogbegaafdheid geen taboe meer is.

Doe jij mee?

Wat ga ik doen? Uiteraard gewoon doorgaan met mijn blogs, daarnaast praat ik met heel veel mensen over hoogbegaafdheid. Dit jaar en dat zal de 2e helft van dit jaar worden wil ik ook de zakelijke markt gaan benaderen. Juist op de werkvloer is hoogbegaafdheid toch echt nog wel een taboe.

Ik zou graag van JOU willen lezen, wat jouw bijdrage zou kunnen zijn. Welke ideeën heb jij? Welke voorstellen heb jij?

Laat mij weten wat jij te vertellen hebt, ervaringen etc, en dan kan ik kijken waar ik mee kan helpen.