Vaderdag

De dag van mijn blog is dit jaar toevallig op Vaderdag.

Verder kan ik je wijzen op de laatste dag van mijn Vaderdag actie (ja commercieel zijn hoort er ook bij als kleine zelfstandige). Daarnaast kan ik je vertellen wat de oorsprong is van Vaderdag (volgens wikipedia):

Naar verluidt is Vaderdag in 1909 geïntroduceerd door mevrouw Sonora Smart Dodd, uit de staat Washington, waarbij zij haar vader wilde eren, William Jackson Smart, een veteraan uit de Amerikaanse Burgeroorlog, die weduwnaar was geworden, nadat zijn vrouw in het kraambed bij de geboorte van het zesde kind gestorven was. Toen zijn dochter volwassen geworden was, wilde ze de kracht en het doorzettingsvermogen van haar vader onder de aandacht brengen. Zij was hiervoor geïnspireerd door Anna Jarvis, die een jaar eerder een Moederdag had gelanceerd.

De eerste Vaderdag vond toen plaats op 19 juni 1910 in Spokane in de staat Washington. President Calvin Coolidge steunde in 1924 het idee om een Vaderdag te vieren, maar het geheel uit mannen bestaande Amerikaanse congres wilde niet iets doorvoeren dat zo de mannen in het zonnetje zette. Het effect hiervan was dat de dag pas officieel in de VS erkend werd tijdens het presidentschap van Richard Nixon in 1972.

In Nederland werd vanaf 1937 in oktober Vaderdag gevierd.
Op initiatief van de toenmalige Nederlandse Bond van Herenmode-detaillisten werd in 1948 afgesproken dat Vaderdag verplaatst zou worden naar de derde zondag van juni.

Wat de relatie van Vaderdag is met hoogbegaafdheid zou ik je niet kunnen vertellen. Misschien jij? Ik hoor het graag.

Voor mij heeft Vaderdag verder geen betekenis. Vroeger al niet. Ik ben niet van de verplichte "feestdagen". Nu ik zelf papa van 3 kinderen ben, moet ik eerlijk zeggen dat het voor mij nog steeds geen betekenis heeft. Natuurlijk is het leuk om de zelf geknutselde cadeautjes te krijgen, maar dat gebeurt ook wel op andere dagen.

Voor mij is Vaderdag meer een reflectie van mijn rol als papa in het gezin. Zoals ik in mijn vorige blog "IK BV" heb uitgelegd waar je je tijd aan kunt besteden, bedenk ik mij hoeveel tijd ik aan de "GEZIN BV" besteed.

Gisterenavond laat heb ik deze blog geschreven. Waarom zo laat? Ik was helemaal vergeten dat ik een blog moest schrijven. Dat gebeurt mij eigenlijk nooit. Soms wel de stress van een late blog omdat ik gewoon geen tekst op papier kan krijgen (writersblock).

Deze keer was ik zo laat omdat ik een vrijdag en zaterdag aan het klussen ben geweest. Het gezin een weekend naar oma waardoor ik mijn achterstallig schilderwerk kon oppakken. Mijn praktijkruimte heb ik 7 jaar geleden neergezet en daarna nooit meer geschilderd. Het zou prachtig weer worden, dus perfect.

Ik heb inderdaad alle kozijnen kunnen schuren en schilderen, daarnaast moest ik nog 2 nieuwe balken in de verf zetten om binnenkort 2 balken van mijn overkapping te vervangen. De ramen en de deur lukte niet omdat het gisteren af en toe regende. Dat probeer ik zondag (vandaag als je deze blog ontvangt) nog te gaan doen, als het droog blijft tenminste.

Heerlijk. Ik besef mij nu dat dit voor mij zoveel rust in mijn hoofd geeft en dat de wereld even stil staat. Geen snelweg in mijn hoofd maar alle focus op het schuurpapier, de kwast de verf. Het enige nadeel van de hoogbegaafdheid is dan natuurlijk wel dat het perfect moet. Ook daar heb ik enigszins afstand van kunnen doen. Het is niet zo strak zoals het normaal is, maar het is goed zo.

Ik ben zo opgegaan en het weekend alleen zijn en het klussen dat mijn hoofd nergens anders aan heeft gedacht. Voor mij werkt dit het beste om de rust op te zoeken.

Dan kan ik weer afsluiten met Vaderdag. Mijn Vaderdag cadeau is dit jaar dat ik helemaal alleen heerlijk mijn ontspanning heb kunnen opzoeken. De zelf geknutselde cadeautjes zal ik zondagavond wel krijgen, dat is dan een mooi symbolisch cadeau voor mij.

Ik ben benieuwd wat jullie met Vaderdag gaan doen, of laat mij weten waar jij de volledige geestelijke ontspanning van kunt krijgen.

Tot over 2 weken.