Een vraag die ik vaak tegen kom is "Vertel ik het wel of vertel ik het niet?". Een soort van uit de kast komen met betrekking tot hoogbegaafdheid.

Er heerst een raar soort van taboe op hoogbegaafdheid. Je kiest er niet voor om hoogbegaafd te zijn, je wordt er mee geboren. Waarom kun je het dan niet gewoon vertellen als je het weet?

Ik begrijp daar niets van. Het wordt hoog tijd dat het normaal is dat je het kunt vertellen in plaats van het voor je te houden en daarmee in een soort van isolement raakt. Hoogbegaafden worden gezien als een soort van supermensen, en dat is wel het laatste wat een hoogbegaafde is. Ja ze zijn slimmer als de gemiddelde mens, maar dat wil niet zeggen dat ze alles kunnen.

Zelf heb ik een paar jaar geleden besloten om uit de kast te komen. Ik heb verteld dat ik hoogbegaafd ben. Ik heb daar eigenlijk alleen maar positieve reacties op gekregen en ook een soort van begrip. Mijn ervaring is dat het mij geholpen heeft in mijn werk. `ze snappen dat ik geen zin heb in koffiepraatjes en dat ik graag mijn werk doe en dan nog het liefst in ruimte waar ik zo min mogelijk wordt afgeleid door lawaai.

Ik om ook mensen tegen die het niet vertellen omdat zij daar een soort van schaamte op hebben zitten. Bang dat ze anders gevonden worden, maar ja ze zijn al anders. 98% van de bevolking is niet hoogbegaafd...

In mijn praktijk hoor ik vaak allerlei argumenten die meestal te maken hebben met het nog ontkennen van het feit dat ze hoogbegaafd zijn. Dat is een proces waar ik ze dan door heen begeleid. Het kunnen vertellen aan anderen dat je hoogbegaafd bent, is dan vaak een opluchting.

Als mensen mij die vraag stellen heb ik meestal een tegenvraag: "Wat levert het je op als je het wel vertelt, en wat levert het je op als je het niet vertelt?".

Eigenlijk wil ik deze blog niet te lang maken deze keer. In plaats van mijn ervaringen en theorieën neer te zetten in deze blog, wil ik graag jullie eigen ervaringen horen zodat ook anderen van jullie kunnen leren.

Daarom heb ik de volgende vraag aan je:

  • Heb jij verteld dat je hoogbegaafd bent? 
    • zo ja, waarom heb je het verteld en wat was je ervaring, en wat heeft het je gebracht?
    • zo nee, waarom niet?

Dus laat je reactie achter en vertel jou ervaring. Ik hoop dat er steeds meer mensen uit de kast zullen komenOpen Smile.