Vertel ik het wel of...Moet ik mijn omgeving vertellen dat ik hoogbegaafd ben?
Ik krijg deze vraag veelvuldig.

Vertel je het wel of juist niet?

Ik had hier graag een pasklaar antwoord op willen hebben voor je. Helaas, dat heb ik niet.
Mijn eerste vraag dan stel is 'heb je er behoefte aan om het te vertellen, en zo ja, waarom?'

Vaak wil de persoon in kwestie het wel vertellen, maar is bang voor de reacties of weet niet hoe hij/zij het moet vertellen. Het blijft toch vreemd dat je het niet gewoon kunt vertellen zonder "rare" reacties te krijgen. Hoogbegaafdheid is niet iets waar je voor kiest, je bent het of je bent het niet. Als je het dan bent zo het toch mooi zijn om het te kunnen vertellen.

Wat vertel je dan, als je het gaat vertellen? Ook hier heb ik geen pasklaar antwoord. Het is geheel afhankelijk van de situatie. Wil je het vertellen aan je ouders, partner, vrienden en/of kennissen. Of ga je het vertellen op je werk. Allemaal verschillende omgevingen die mogelijk een andere aanpak nodig hebben.

Het zou mooi zijn als hier een handleiding voor zou zijn, maar die is er (nog) niet.

Het werk

Hoe vertel je nu dat je hoogbegaafd bent op je werk? Ik kan alleen mijn eigen ervaring hier weergeven. Op een gegeven moment voelde ik de behoefte om het te gaan vertellen. Ik wist dat ik hoogbegaafd was en zag en voelde dat anderen het lastig vonden om met mij te communiceren. Dan heb ik het hier over werkzaken, koetjes en kalfjes deed ik toch al nooit aan :-). Als iemand mij wat vertelde dan begreep ik al bij de helft van de zin waar het naar toe zou gaan en kwam ik met vragen (lees beren op de weg) waar de verteller nog helemaal niet aan gedacht had, laat staan aan toe was. Je herkent dit soort problematiek waarschijnlijk wel.

Op een gegeven moment heb ik een aantal collega's die ik kon vertrouwen, verteld dat ik HB was. Ik heb ze in mijn woorden uitgelegd wat het is en welke problemen ik had met het samenwerken met hen. De snelheid van denken, komen met oplossingen waar voor de anderen nog geen eens een probleem was. Uiteindelijk begrepen ze met welke problematiek ik rondliep.

Toen de mist was opgetrokken, ging de samenwerking een stuk  beter. Zij begrepen dat de "eenvoudige" klussen niet aan mij moesten worden gegeven en dat dat geen onwil was van mij om dat soort klussen niet te doen. Ik werd ingezet voor het denkwerk en de zaken die achter de horizon mijn mijn collega's lag. Ook uitdagingen die ik zag en zij nog niet werden positief opgepakt, in plaats dat ik altijd te horen kreeg 'heb je hem weer'.

Uiteindelijk heb ik het groepje collega's zo steeds verder uitgebouwd en op een gegeven moment wist iedereen het wel. Ook mijn managers heb ik "voorzichtig" ingelicht. Ook heel duidelijk uitgelegd welke toegevoegde waarde ik zou kunnen hebben en dat ze zeker niet bang hoefde te zijn dat ik op hun positie uit zou zijn.

Privé

Vertellen in je privé omgeving is misschien wel lastiger/moeilijker dan in je werkomgeving. Wie vertel je het al eerste? Wat zal de reactie zijn?
Vaak is het makkelijker om het eerst met je ouders te bespreken. Grote kans dat één van je ouders ook hoogbegaafd is. Vaak is er herkenning en praat dat een stuk makkelijker. Ook ontstaat er meestal begrip voor de situaties van vroeger. Bedenk eerst eens wie van je ouders HB zou kunnen zijn en ga daar het gesprek mee aan.

Partners kan lastiger zijn, aan de andere kant misschien ook wel niet. Daar leef je al een periode mee samen. Je partner kent je goed en misschien is het woord hoogbegaafd nieuw, maar de "verschijnselen" zullen wel bekend overkomen. Bespreek het op een rustig moment en geef aan wat je ervaart, makkelijk en moeilijk vindt. Bespreek ook je emoties die erbij horen, hoe lastig dat vaak ook is. Geef je partner de tijd om te begrijpen wat er aan de hand is. Laat je partner het e-book lezen, dat kan een mooie introductie zijn. Je kunt vragen wat je partner uit het e-book bij jou herkent. Neem de tijd en bespreek het vaker als het nodig is. Succes!

HBC bijeenkomst

Komende zaterdag is de eerste HBC bijeenkomst. Misschien een mooi moment om eens te bespreken hoe jij en anderen dit onderwerp ervaren. Er zijn nog een paar plekjes vrij, dus als Oldeberkoop (Friesland) niet te ver voor je is, mail mij dan.

Reactie

Heb jij het verteld en hoe waren de reacties. Misschien kun je vertellen hoe jij het hebt verteld, zodat andere lezers hier iets aan kunnen hebben.
Laat je reactie achter in onderstaand reactieveld.

Als je denkt dat deze blog interessant is voor anderen in jouw netwerk, deel het gerust door gebruik te maken van onderstaande buttons.