https://hoogbegaafdencoach.nl/?p=901Hoe meer mensen ik er over spreek hoe meer inzichten en vragen ik krijg over werk en hoogbegaafd zijn.

Ik wil nog wel mijn dank uitspreken voor de enorme hoeveelheid aanvullingen die zijn gedaan op het vorige blog "Mythes over hoogbegaafdheid", ik kom daar nog zeker nog terug.

Werk

Goed, werk en hoogbegaafd zijn. Na zelf ruim 32 jaar in loondienst geweest te zijn, denk ik dat ik zelf wel kan zeggen dat ik een ervaringsdeskundige ben op dat vlak. Wel moet ik daarbij zeggen dat ik zeker de laatste 20 jaar toch behoorlijk mijn weg kon vinden op het werk. Misschien ook wel omdat ik eigenlijk al die jaren steeds een functie had die mij heel veel vrijheid opleverde. Ik had mijn eigen "toko" binnen het bedrijf. Achteraf denk ik, dat ik die vrijheid zelf heb gecreëerd.

Ideale functie?

Wat is eigenlijk de ideale functie voor een hoogbegaafde? Is dat zo algemeen te zeggen? Ik denk het niet. Er zullen best aan aantal gemene delers zijn, maar ieder mens is anders. Iedereen heeft zijn/haar eigen competenties en KernTalenten. Iedereen heeft andere dingen nodig in het werk. De één wil zo zelfstandig mogelijk werken en de ander juist in een hecht team. Zo kan ik nog tal van voorbeelden opnoemen.

Minimaal noodzakelijk

Ik denk dat een hoogbegaafde minimaal de volgende zaken nodig heeft om te kunnen functioneren in een functie;

  • vrijheid, uiteraard per individu verschillend, maar er is ruimte nodig om te kunnen functioneren;
  • uitdaging, de open deur;
  • creativiteit, een hoogbegaafde heeft vaak behoefte om met creatieve ideeën tot oplossingen te kunnen komen, hierbij is het eerste punt, "vrijheid", wel noodzakelijk;
  • begrip, begrip hebben en/of krijgen van collega's dat je anders denkt, sneller denkt en op een andere manier naar een oplossing werkt;
  • geen routinematig werk;
  • ........ misschien kun jij dit straks aanvullen?

Leidinggevende

De rol van de leidinggevende is cruciaal in het goed kunnen functioneren op het werk. Is dit te beïnvloeden? Ik denk van wel maar hier is wel tijd en geduld voor nodig. Zelf heb ik veel geluk gehad met de verschillende managers die ik heb gehad. Die gaven mij veel ruimte en vrijheid in handelen. Zij waren niet bang dat ik op hun stoel zou willen zitten (wat ik ook niet van plan was). Maar ik weet ook dat het heel anders kan.

Dit is ook situatie afhankelijk. In een productie omgeving is bijna geen ruimte om buiten de gebaande paden te lopen. Daar gelden duidelijke werkomschrijvingen en taken die dagelijks moeten worden uitgevoerd. Over het algemeen geen geschikte plek voor een hoogbegaafde.

Wat heb je nodig om je manager te vertellen dat jij hoogbegaafd bent? Moet je het vertellen? Ik denk uiteindelijk van wel. Het geeft openheid en jou de gelegenheid te vertellen waarom jij dingen anders doet, dat jij na 10 minuten vergaderen al weet wat de uitkomst zal zijn na het vergader uur. Je kunt aangeven dat de standaard inwerktijd in een functie voor jou toch echt niet van toepassing is. Die is veelal vele malen korter. Dat er andere oplossingen mogelijk zijn waardoor er meer efficiënt gewerkt kan worden.

Jouw rol

Wat is jouw rol in dit geheel? Onderdeel uitmaken van een team waarin alles minder snel gaat dan jij, is lastig. Maar je het er wel mee te maken. Begrip hebben dat jouw collega's nu eenmaal niet zo snel denken en in jouw ogen minder hard werken. Lees deze blog ook nog eens "hoogbegaafd op het werk". Veel van jouw collega's zullen je niet volgen als jij met een bepaalde theorie komt of opeens die diepte ingaat. "Small talk" hoort er ook bij, hoe lastig dat ook is.

Wat heb jij nodig?

Zou het niet mooi zijn als er een soort blauwdruk was, waar een functie voor een hoogbegaafde aan zou moeten voldoen? Eigenlijk de ideale vacature omschrijving? Waarom heb je die eigenlijk nog niet gemaakt? De ideale baan bestaat toch niet. Maar wel is belangrijk dat er in jouw functie minimaal 70% leuke dingen moeten zitten, anders ren je af op de bekende burn-out. Beschrijf nu eens wat er voor jou minimaal aan taken in een functie aanwezig zou moeten zijn zodat jij goed kunt functioneren. Met die lijst kun je veel makkelijker op zoek naar een andere baan. Als niet minimaal 70% van jouw "eisen" aanwezig is in die andere functieomschrijving, dan kun je die beter aan de kant leggen.

Hopelijk heb ik je wat handvatten gegeven voor de ideale baan.

Ik zou jou willen vragen om jouw "eisen" met de andere lezers te delen en mogelijk kan ik dat later samenvatten in een document "de ideale functie voor een hoogbegaafde". Laat jouw reactie onderstaand achter.

Als je denkt dat iemand anders in jouw netwerk dit blog zou kunnen gebruiken, deel het gerust via de onderstaande knoppen. Hoe meer mensen dit lezen, hoe langer de lijst gaat worden.