zelfstandig ondernemer

Zelfstandig ondernemer, na 32 jaar in loondienst te zijn geweest,

heb ik eindelijk de knoop doorgehakt; ik heb besloten om als "ZZP'er" door het leven te gaan.
Ergens in de eerste helft van dit jaar zal mijn laatste formele loondienst werkdag zijn. Ik was al een paar jaar, naast mijn fulltime baan, bezig met mijn coachpraktijk, VANUIT JE HART coaching, training & advies, waar na 2 jaar mijn doelgroep "Hoogbegaafdencoach.nl" is ontstaan. Daarnaast heb ik ook nog een BV met 2 partners waar wij een projectmanagement tool hebben ontwikkeld. Als klap op de vuurpijl doe ik ook nog websitedienstverlening. Dat allemaal naast mijn gezin met 4 kinderen.
Eén ding doen is wel erg saai voor een hoogbegaafde. Afwisseling en uitdaging zijn de kernwoorden.

Als ik het nu weer zo terug lees denk ik "dat is wel erg veel allemaal". Dat lijkt wel zo, maar zo voelt het niet. Natuurlijk is het druk en zijn er wel momenten dat ik te weinig tijd heb voor het gezin, maar ja, dat ben ik.
Veel dingen tegelijk, dan gaat het namelijk niet vervelen. Dit klinkt waarschijnlijk wel bekend in de oren van een aantal van mijn bloglezers. Om mijn "bedrijven" verder te kunnen uitbouwen heb ik meer tijd nodig. Die tijd had ik niet door de 36 uur die ik bij mijn werkgever doorbreng. Na lang wikken en wegen ben ik tot dit besluit gekomen.

Spannend

Denk niet dat ik het niet spannend vind, want dat is echt wel zo. Maar ik was er al heel lang mee bezig. Eigenlijk al de laatste 6 jaar. Het werken in loondienst viel mij steeds zwaarder. De hang naar vrijheid, dingen zelf kunnen bepalen en besluiten werd steeds groter. Ik kan mij gelukkig prijzen dat ik eigenlijk altijd wel een soort van zelfstandig ondernemer was bij mijn werkgever, anders had ik het echt niet zo lang kunnen volhouden. Veel vrijheid en geen leidinggevende boven mij die mij vertelde wat ik moest doen. Als dat zo was geweest was ik al veel eerder weggeweest.
Het opzetten van je eigen bedrijf heeft echt veel tijd nodig. Je hebt ideeën maar in de loop van de tijd worden die aangepast. Je bent niet bekend, je hebt niet echt een netwerk in ondernemersland en nog meer van dat soort zaken. Relaties aangaan, samenwerking zoeken allemaal zaken die niet de volgende dag geregeld zijn.
Veel mensen denken dat wanneer ze voor zichzelf beginnen direct veel geld kunnen gaan verdienen. Dat zijn er maar weinig weet ik uit ervaring.

Volg je hart

Waarom dan toch de stap zetten zul je misschien denken? Nu, daar kan ik kort in zijn. Het is gewoon tijd. Ik wil eigen baas zijn over de dingen die ik doe, meer tijd besteden aan dat wat ik echt leuk vind en waar mijn hart sneller van gaat kloppen.

Eigenlijk heb ik het altijd al geweten, maar ja, gevoel en hoogbegaafdheid, is geen ideale combinatie. De ratio wint het zo vaak. Dan komen al die vragen in het hoofd opzetten; is het wel verstandig, hoe moet dat met je pensioen, kun je je gezin wel onderhouden etc., etc. Allemaal vragen die mij van mijn eigen doel afhielden. Op dit moment maak ik de keuze met alles wat ik weet. Ik zal later ongetwijfeld een keer denken, " als ik dit van te voren geweten had.....", maar ja, achteraf kijk je de koe in de kont. Het gaat om nu.

Als ik geen gezin had gehad, was ik al veel eerder gestart als zelfstandig ondernemer. Ik heb zelf namelijk niet zo'n behoefte aan zekerheid. Grappig en interessant hoe de omstandigheden die behoefte kunnen beïnvloeden. Ook sinds ik de KernTalenten heb ontdekt, blijkt dat ook uit mijn profiel, grote behoefte aan autonomie en zelfstandigheid, een geboren (zelfstandig) ondernemer.

Waarom vertel ik je dit allemaal? Gewoon om je mee te nemen in het leven van een hoogbegaafde. Welke keuzes maak ik en waarom? Waar loop ik tegen aan en waar geniet ik van?
Allemaal zaken die jou ook kunnen helpen met vergelijkbare keuzes of situaties.

Dus een feestelijke stemming bij mij, maar tegelijkertijd ook heel spannend.

Het betekent ook dat ik meer tijd ga besteden aan hoogbegaafdencoach.nl. Daar heb ik jouw hulp ook bij nodig. Klant worden mag natuurlijk altijd :-), maar het gaat er mij om waar ik je nog meer mee van dienst kan zijn.

Welke blogonderwerpen zou jij graag behandeld zien? Zijn er bepaalde diensten die je zou willen zien verschijnen.

Ik ben heel benieuwd of je mijn situatie herkent? Heb jij er al aan gedacht om als zelfstandig ondernemer door het leven te gaan, of heb je dat al gedaan? Wat zijn jouw ervaringen en tips?

Voldoende vragen van mij aan jou. Ik lees graag jouw vragen, antwoorden, opmerkingen en/of tips.